Kar nameravam povedat, bo zvenelo nekoliko pompozno, je pa resnično. Morda so pred vami najpomembnejše minute vašega življenja. Če to dojamete, vam bo v trenutku jasna skrivnost prebujanja. Za vselej boste srečni. Nikoli več ne boste nesrečni. Nič ne bo imelo več moči, da vas prizadene. Prav res nič. To je tako, kot če vržete črno barvo v zrak ; zrak ostane neomadeževan. Nikoli ga ne boste mogli pobarvati v črno. Ne glede na to, kaj se vam zgodi, boste ostali nedotaknjeni. Ostali boste mirni. So ljudje, ki so dosegli, kar imenujem biti človeški. A to ni kot nesmisel, ko je kdo lutka, ki jo premetavajo sem ter tja, in pri tem dopušča, da mu dogodki ali drugi ljudje določijo, kako naj se počuti. In se počutite tako in to imenujete biti ranljiv. HA! Jaz to imenujem biti lutka. Torej, ali želite biti lutka? Pritisnem na gumb in ste na tleh; vam je to všeč? Če pa odklonite, da bi se identificirali s katero od teh nalepk, je z vašimi skrbmi konec.
Kasneje bomo govorili o strahu pred boleznijo in smrtjo, toda ponavadi vas skrbi, kaj se bo zgodilo z vašo kariero. Tretjerazreden poslovnež, star petinpetdeset let, sedi ob pivu v neki točilnici in pravi : “Poglej moje sošolce, zares so uspešni.” Tepec ! Kaj misli s tem “zares uspešni”? Njihova imena se pojavljajo v časopisih. Ali imate to za uspeh? Eden je generalni direktor podjetja; drugi je postal predsednik sodnega senata; nekdo drug je postal to ali ono. Norci, vsi skupaj !
Kdo določa, kaj pomeni uspeti? Ta nora družba! Poglavitna prokupacija družbe je, da ohranja družbo bolno. Prej ko boste to spoznali, bolje za vas. Bolni so, vsi skupaj! Prismojeni so in zmešani. Postanete direktor umobolnice in ponosni ste na to, čeprav to ne pomeniničesar. Biti generalni direktor podjetja nima ničesar opraviti z uspešnostjo v življenju. Imeti kup denarja nima nobene zveze z življenjskim uspehom. Uspešni v življenju ste, če se prebudite ! Potem se vam ni treba nikomur opravičevati, ni treba nikomur ničesar razlagati, požvižgate se na to, kaj kdo misli ali reče o vas. Nimate skrbi, srečni ste. To je tisto, kar jaz imenujem biti uspešen. Dobra služba ali slava ali velik ugled nimajo prav ničesar opraviti s srečo ali uspešnostjo. Nič ! To je popolnoma nebistveno. Vse, kar skrbi našega poslovneža, je, kaj bodo o njem islili njegovi otroci, kaj bo mislila njegova žena, kaj njegovi sosedje. Moral bi postati slaven. Naša družba in naša kultura nam to vbija v glavo noč in dan.
Ljudje, ki so uspeli. Uspeli u čem ? Uspeli narediti osla iz sebe. Zato, ker so porabili vso svojo energijo, da bi dobili nekaj, kar je brez vrednosti. Prestrašeni so in zmedeni, so lutke tako kot vsi drugi. Poglejte jih, ko se šopirijo na odru! Poglejte jih, kako so razburjeni če imajo madež na srajci. Temu pravite uspeh? Poglejte, kako se bojijo, da morda ne bodo ponovno izvoljeni. To imate za uspeh? So vodeni, manipulirani. So nesrečni, bedni. Ne uživajo življenja. Nenehno so napeti in zaskrbljeni. Ali imate to za človeško? Veste, zakaj se to dogaja? Samo en razlog je : identificirajo se z neko nalepko. Identificirajo “jaz” s svojim denarjem ali službo ali poklicem. To je njihova zmota.
Ste slišali za odvetnika, ki mu je vodovodni instalater izstavil račun? Rekel je instalaterju: “Kaj?! Zaračunali ste mi dvesto dolarjev na uro. Jaz kot pravnik ne zaslužim toliko.” Instalater je rekel : “Tudi jaz nisem služil toliko ko sem bil pravnik!” Lahko ste pravnik, instalater, poslovnež ali duhovnik, toda to ne vpliva na bistveni “jaz”. To ne vpliva na vas. Če jutri spremenim poklic, je tako, kot če zamenjam obleko. Sam ostanem neprizadet. Ali ste vi vaša obleka? Ali ste vi vaše ime? Ali ste vi vaš poklic? Nehajte se identificirati s tem. To pride in gre.
Ko to zares razumete, vas ne more prizadeti nobena kritika, prav tako nobeno laskanje ali pohvale. Ko vam nekdo pravi : “Imeniten človek ste”, o čem vendar govori? Govori o “meni”, ne govori o “jazu”. “Jaz” ni niti imeniten niti slab. “Jaz” ni niti uspešen niti neuspešen. Ni nobene od teh nalepk. Te stvari pridejo in gredo. Odvisne so od vaše pogojenosti. Odvisne so od razpoloženja osebe, ki se sedaj slučajno pogovarja z vami. To nima ničesar opraviti z “jaz”. “Jaz” ni nobena od teh nalepk, “Mene” je splošno sebičen, neumen, otročji – velik osel. Ko torej rečete: “Vi ste osel”, je to meni znano že dolga leta. Pogojeni “mene” – kaj ste pričakovali? To poznam že dolga leta! Zakaj se identificirate z njim? Neumno ! To ni “jaz”, to je “mene”
Želite biti srečni? Neprekinjena sreča ni povzročena. Resnična sreča ni povzročena. Ne morete me narediti srečnega. Vi niste moja sreča. Vprašate prebujenega človeka: “Zakaj ste srečni?” in prebujeni vam odgovori: “Zakaj pa ne?”
Sreča jenaše naravno stanje. Sreča je naravno stanje otrok, katerih je nebeško kraljevstvo, dokler jih ne umaže in okuži neumnost družbe in kulture. Da bi dosegli srečo, vam ni treba storiti ničesar, ker sreče ni mogoče pridobiti. Ve kdo, zakaj ? Ker jo že imamo. Kako lahko pridobimo nekaj, kar že imamo? Zakaj je potem ne občutimo? Zato, ker moramo najprej nekaj odvreči. Odvreči iluzije. Ni treba ničesar dodati, da bi bili srečni, ampak odvreči moramo nekaj. Življenje je lahko, življenje je prijetno. Neizprosno je le do vaših iluzij, vašega pohlepa, vaših ambicij, vaših hotenj. Veste, od kod izvirajo te stvari ? Iz poistovetenja z raznovrstnimi nalepkami.
Anthony De Mello

NALEPKE

Ni pomembno vedeti, kdo je “jaz” ali kaj je “jaz”. Ne bo vam uspelo. Ni besed za to. Pomembno je, da zavržete nalepke. Kot pravijo japonski mojstri zena : “Ne išći resnice, le zavrzi svoje nazore”. Zavrzite svoje teorije, ne iščite resnice. Resnica ni nekaj , kar bi iskali. Če bi nehali biti dogmatični, bi vedeli. Nekaj pomembnega se dogaja tukaj. Če bi zavrgli nalepke, bi vedeli. Kaj smatram za nalepke? Kakršno koli označbo, ki si jo lahko izmislite, razen morda “človeško bitje”. Jaz sem človeško bitje. Dovolj pošteno, ne pove pa mnogo. Toda če rečete, “uspešen sem”, je to neumno. Uspeh ni del “jaza”. Uspeh je nekaj, kar pride in gre ; lahko se pojavi danes, jutri ga že ni več. To ni “jaz”. Ko ste rekli : “Bil sem uspešen”, ste se motili ; potopili ste se v temo. Poistovetili ste se z uspehom. Ista stvar je, če rečete : “Sem neuspešnež, pravnik, poslovnež.” Veste, kaj se vam bo zgodilo, če se identificirate s temi stvarmi. Viseli boste na njih, skrbelo vas bo, da jih boste izgubili, in tu se začenja vaše trpljenje. To je tisto, kar sem imel v mislih prej, ko sem vam rekel : “Če trpite spite”. Želite kako znamenje za to, da spite? Tukaj je : trpite. Trpljenje je znamenje, da nimate stika z resnico. Trpljenje vam je dano, da bi mogli odpreti oči za resnico, da bi mogli spoznati, da je nekje v vas hinavstvo, tako kot vam je dana telesna bolečina, da bi spoznali, da je nekje v vas bolezen. Trpljenje opozarja, da je nekje hinavstvo. Do trpljenja pride, kadar trčite ob realnost. Kadar vaše iluzije trčijo ob resničnost, kadar vaše hinavstvo trči ob resnico, tedaj trpite. Sicer trpljenja ni.
Anthony De Mello

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja